maanantai 19. joulukuuta 2011

Evoluutio.

Tätä kirjaa mainostin täällä pari päivää sitten. Olisinpa tilannut netistä, kympin halvemmalla olisi lähtenyt... No, ei voi mitään, ihan mieletön kirja! Oli pakko laittaa lahjapaperiin, etten ihan loppuun lukisi ennen joulua.

Sittemmin olen miettinyt evoluutiota enemmänkin. Googlasin nukutuslukemista itselleni (eli siis nettisivuja, joita voin lukea kännykällä silloin, kun istun pimeässä lastenhuoneessa valvomassa, että nukahtamaisillaan olevat lapsukaiset pysyvät sängyissään) ja päädyin Berkeleyn kotisivuille. Evolution 101:a olen nyt lukenut useana iltana. Tuttua asiaa, mutat ihan selvästi jotain on unohtunut, koska olen kokenut monta ahaa-elämystä. Esimerkit ovat hyviä ja selkeitä, kuvat ihastuttavia. Pakkohan teidätkin on sinne ohjeistaa! Eli käykääpä katsomassa Understanding Evolution. Ette pääse tekemään mitään järkevää muutamaan hetkeen.

Evoluution ymmärtäminen on mielestäni tärkeää, etenkin kun on uskonnoton ja kasvattaa lapsia. Ne mokomat kun onnistuvat aina välillä lohkaisemaan hyviä kysymyksiä, joihin on hyvä vastata. Ja joihin voi vastata usealla tavalla. Kirkon tavalla ja evoluution tavalla. Uskonnottomasti tai satuihin perustellen. Mitä enemmän faktaa itsellä on hallussa, sen helpompi on välttää taruvastaukset. Ihan parasta palautetta vaivannäölle (eli opiskelulle ja kunnon vastausten antamiselle - ja kunnon materiaaleihin lapsen kanssa tutustumiselle) tulee lapsen suusta: meidän kolmevee sanoi eilen kesken jonkun puuhan, että tiesittekö muuten että maapallo kiertää aurinkoa, ihan niin kuin uranus ja neptunuskin. Meni pari aikuista hiljaiseksi :) (okei, esimerkki ei liity evoluutioon, mutta me ei ollakkaan vielä puhuttu siitä, vasta nämä taivaankappaleet on käyty läpi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti